یافته های جدید پژوهشگران سازمان نقشه برداری درباره زلزله بزرگ سال ۹۶ کرمانشاه

یافته های جدید پژوهشگران سازمان نقشه برداری درباره زلزله بزرگ سال ۹۶ کرمانشاه به گزارش کاروخدمت رئیس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه برداری کشور با اشاره به اقدامات این سازمان جهت بررسی پوسته زمین در کشور اظهار داشت: مطالعات ما نشان میدهد که پس از گذشت 14 ماه و 28 روز، از زلزله 7.3 ازگله کرمانشاه، پوسته زمین به تعادل رسیده است.


به گزارش کاروخدمت به نقل از ایسنا دکتر حمیدرضا نانکلی در نشست علمی دستاوردهای جدید سازمان نقشه برداری کشور در زمینه ژئودینامیک و حرکات پوسته زمین که بصورت مجازی در محل این سازمان برگزار شد، بررسی حرکات پوسته زمین را از زمینه تحقیقاتی اداره ژئودزی سازمان نقشه برداری نام برد و اضافه کرد: بنا بر این زمینلرزه های گوناگون و فراوانی در ایران رخ می دهد.
وی، زاگرس، البرز و کپه داغ را نوارهای اصلی لرزه خیز ایران دانست و اظهار نمود: تغییر شکل پوسته در ایران دو وجه عمده دارد که شامل "ضخیم شدگی" پوسته و "حرکات جانبی پوسته به اطراف یا گسل ها" می شود و ما برای آنکه شناخت کاملی از ساختار تکتونیکی داشته باشیم، اطلاعاتی در اختیار نداشتیم؛ بدین جهت مبادرت به توسعه شبکه های اطلاعاتی دراین زمینه کردیم.
نانکلی افزود: ما با بهره گیری از داده های به دست آمده از این شبکه ساختار پوسته زمین کشور را مدل سازی و مقالات آنرا منتشر کردیم.
رییس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه برداری کشور توسعه ایستگاه های دائمی GNSS را همچون این شبکه دانست و تصریح کرد: این ایستگاه ها دارای کاربردهای بسیار وسیع در علوم زمین است و امکان پایش پیوسته زمین را بطور دائم به ما می دهد.
وی اظهار نمود: با مجهز شدن سازمان نقشه برداری به این ایستگاه ها در سال ۱۳۸۳ و توسعه آن با همکاری نهادهایی چون سازمان زمین شناسی و موسسه ژئوفیزیک جا به جایی پوسته زمین ایران برای کشور محاسبه شد.
نانکلی با تاکید بر این که برای پایداری شبکه نیاز است که به مدت ۵ سال داده های به دست آمده از این شبکه مورد پایش قرار گیرد، اظهار داشت: داده های این ایستگاه دارای کاربردهای وسیعی چون پایش و آشکارسازی فرونشست زمین، تغییر شکل تکتونیک و دلیلهای آن دارد.
وی بررسی میدان های سرعت پوسته زمین را از دیگر کاربردهای ایستگاه های GPS عنوان نمود و اضافه کرد: این قابلیت به ما کمک می نماید که به درک درستی از میزان حرکات زمین در بخش های مختلف کشور برسیم و متوجه شویم که نرخ حرکت در "مکران، "کپه داغ"، "البرز" و "زاگرس" چگونه است.
نانکلی استان کرمان را بواسطه وجود ۱۸ گسل فعال، یکی از لرزه خیزترین استانهای کشور دانست و اظهار داشت: وجود این ایستگاه ها در این استان می تواند نرخ تغییر شکل گسل ها را به ما نشان دهد.
رییس اداره ژئودزی و ژئودینامیک سازمان نقشه برداری کشور بررسی تغییر شکل پس از زلزله را از دیگر کاربردهای ایستگاه های GPS نام برد و افزود: تفسیرهایی که پس از رخدادهای لرزه ای ارائه می شود، برمبنای داده ها و اطلاعاتی است که از این ایستگاه ها به دست آمده است.
وی با طرح این سوال که پس از رخدادهای لرزه ای چه مدت طول می کشد تا در زمین تعادل برقرار شود، توضیح داد: هم اکنون شاهد می باشیم که پس از زلزله های بندر گناوه و فین استان هرمزگان همچنان پسلرزه های آن ادامه دارد و ایستگاه های GPS قادرند که زمان به تعادل رسیدن پوسته زمین پس از زلزله های بزرگ را نشان دهند.
نانکلی از اجرای مطالعاتی دراین زمینه آگاهی داد و اظهار داشت: برای این مطالعات ما زلزله ۷.۳ ازگله کرمانشاه در سال ۹۶ را انتخاب کردیم و داده هایی که از این مطالعات به دست آوردیم، نشان داد که دو زلزله با بزرگای ۶ که در سال ۹۷ در این منطقه رخ داده، به سبب تحریک شدن گسل بوده است.
وی تصریح کرد: علاوه بر آن بمنظور آنکه بفهمیم پس از زلزله ۷.۳ ازگله استان کرمانشاه چه زمانی پوسته زمین به تعادل رسید، مدل سازی هایی انجام دادیم و نتایج نشان داد که پس از ۱۴ ماه و ۲۸ روز پوسته زمین به تعادل رسید.
به گفته این محقق، در طول این مدت، استان کرمانشاه بیش از ۵ هزار پسلرزه را تجربه کرده است.




منبع:

1400/09/02
16:15:37
5.0 / 5
3188
تگهای خبر: توسعه , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۲

كاروخدمت

خدمت در محل شما

karokhedmat.ir - تمام حقوق سایت كاروخدمت محفوظ است
بیمه اشتغال تولید