اشتغال ناقص و بررسی جزئیات آماری آن در سه سال قبل

اشتغال ناقص و بررسی جزئیات آماری آن در سه سال قبل كاروخدمت: افراد دارای اشتغال ناقص شامل شاغلانی است كه به دلیلهای اقتصادی همچون ركود كاری، پیدا نكردن كار با ساعت كار بیش تر و قرار داشتن در فصل غیر كاری، كمتر از 44 ساعت كار كرده اند و آماده انجام كار اضافی هستند.


با توجه به تحولات بازار كار كشور در سال های اخیر، بررسی برخی فاكتورهای آن می تواند حاوی اطلاعات مهم برای كارشناسان و فعالان این عرصه داشته باشد.
اشتغال ناقص یكی از فاكتورهای مهم بازار كار است و آمارها نشان از آن دارد كه این شاخص از سال ۱۳۹۶ تا كنون همواره بین ۲ تا ۲.۵ میلیون نفر متغیر بوده و روند كاهش داشته است كه باتوجه به شرایط باید مورد توجه قرار گیرد.
به عبارتی این افراد به دلیلهای مختلف مجبور هستند كمتر از میزان استاندارد در هفته كار كنند. كار این افراد تحت عنوان اشتغال ناقص شناخته می شود، چونكه كمتر از ۴۴ ساعت در هفته كار می كنند.
به طور خلاصه می توان اظهار داشت كه اشتغال ناقص تحت تاثیر سطح تولید، مناسبات سرمایه داری و نیروی كار فصلی است.
شرایط اقتصادی و تحریم های آمریكا سبب شده بعضی از بنگاه های اقتصادی تعطیل و تعدادی نیز تولید خودرا كاهش دهند و این امر سبب كاهش ساعت كار و اشتغال ناقص شده است.
مناسبات سرمایه داری كشورها یكی از مهمترین دلیلهای اشتغال ناقص است كه در سال های اخیر این روال در كشور ما نیز پیش گرفته شده است. به این شكل كه بعضی از كارفرماها به جهت اینكه به تعهدات خود عمل نكند از نیروی كار نیمه وقت استفاده می نماید. این كارفرماها برای پرداخت نكردن حقوق و مزایا و تعدیل نیروی كار خود از نیروهایی كار موقت و ساعت محدود استفاده می نمایند.
در شرایطی كه درآمد افراد شاغل تمام وقت كفاف زندگی آنها را نمی دهد و برای كسب درآمد بیشتر به شغل های دوم و سوم رو می آورند در مقابل برخی حاضر می شوند با دستمزد و ساعت كار كمتر و بدون مزایا به صورت نیمه وقت كار كنند و در بعضی موارد در آمارگیری ها بعنوان شاغل محسوب می شوند.
كار فصلی همچون كشاورزی و بنایی هم از فاكتورهای موثر در اشتغال ناقص است. به این شكل كه نیروی كار در حوزه كشاورزی بسته به فصل كشت و زرع كار می كنند و بعد از اتمام این دوره بیكار می شوند. البته سال قبل با وجود بارش های سنگین شاهد رونق بخش كشاورزی بودیم اما بازهم تاثیر شایان توجهی بر شاخص بیكاری نداشته است.
بررسی اشتغال ناقص در سه سال قبل
براساس گزارش مركز آمار سال ۱۳۹۶، ۱۰.۵ درصد از جمعیت فعال و سال پس از آن (۱۳۹۷) این رقم ۰.۳ درصد افزایش یافته است.
بررسی روند اشتغال ناقص در سال ۱۳۹۸ نیز نشان میدهد كه در بهار، تابستان و پاییز اشتغال ناقص نسبت به سال قبل روند كاهشی داشته است. به این شكل كه در بهار امسال از ۲۴ میلیون و ۴۶۲ هزار نفر شاغل، ۲ میلیون و ۴۵۳ هزار نفر (۱۰ درصد) اشتغال ناقص داشتند.
كاهش اشتغال ناقص در تابستان به سبب رشد مشاغل كشاورزی و ساختمانی ادامه می یابد و به ۸.۸ درصد جمعیت شاغل می رسد. اما در پاییز سال جاری باردیگر شاهد رشد ۱.۷ درصد اشتغال ناقص نسبت به تابستان هستیم به این صورت كه ۲ میلیون و ۵۸۲ هزار نفر از جمعیت شاغل، اشتغال ناقص دارند.
در عین حال این نوع اشتغال همیشه بد نیست و برخی افراد همچون دانشجویان و یا برخی افراد بنا به سبب شرایطی كه با آن مواجهند خواستار اشتغال به صورت موقت هستند. اما چنانچه اشتغال ناقص به سبب ركود بازار كار باشد، افراد از مزایای قانون كار همچون بیمه تامین اجتماعی محروم شوند و مدت بیشتری این روند ادامه یابد یك نقطه ضعف برای بازار كار است.



منبع:

1398/10/22
19:15:13
5.0 / 5
2305
تگهای خبر: آمار , استاندارد , اشتغال , اقتصاد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴

كاروخدمت

خدمت در محل شما

karokhedmat.ir - تمام حقوق سایت كاروخدمت محفوظ است
بیمه اشتغال تولید