قیمت مسكن تا كجا كاهش می یابد؟

قیمت مسكن تا كجا كاهش می یابد؟ به گزارش كاروخدمت «با توجه به تحلیل های كارشناسان و آن چه آمار می گوید به نظر می آید انتظار متقاضیان برای كاهش بیشتر قیمت مسكن انتظاری به دور از واقعیت نیست و بازار املاك و مستغلات با روندهای قیمتی جدید روبه رو می شود.»



به گزارش كاروخدمت به نقل از ایسنا، روزنامه ایران نوشت: «به قیمت رسیده، كمتر از قیمت منطقه، تخفیف پای معامله، جای چونه دارد و...» این جمله ها را تقریباً كنار ۸۰ درصد آگهی های اجاره یا فروش ملك این روزها می توانید ببینید.

ظاهراً بازار مسكن به كف قیمت خودش نزدیك شده است اما برخی چنین باوری ندارند و می گویند، روند نزولی ادامه دارد.

ورود به نیمه دوم سال و كاهش تقاضا باعث كاهش قیمت پیشنهادی در بازار مسكن شده و كاهش قیمت ها در این بازار شروع شده است.

در بازار املاك، عده ای خریدارند و عده ای فروشنده اما با شرایطی كه در دو ماه اخیر در این بازار به وجود آمده هم خریداران و هم فروشندگان نسبت به انجام معامله تردید دارند. خریداران به خاطر از دست دادن خرید اقتصادی تر در انتظار كاهش بیشتر قیمت مسكن نشسته اند و فروشندگان نمی خواهند ملك خویش را با قیمتی پایین تر از قیمت مورد نظرشان یا بازار بفروشند كه بعداً نتوانند چیزی را جایگزین آن كنند.

در این میان، فعالان بازار مسكن تحلیلی كه از این بازار عرضه می دهند، افت بیشتر قیمت ها در ماه های آینده در بازار مسكن می باشد، گرچه شماری هم می گویند، این كاهش ها به علت كاهش دادوستد است نه كاهش هزینه ساخت.

با این قیمت نمی خرند

در یكی از بنگاه های معاملاتی در شرق تهران، مالكی برای فروش واحد خود به بنگاه آمده است. مشاور املاك به او می گوید: «اگر می خواهی بفروشی، ملك شما متری ۱۰ میلیون تومان قیمت دارد.» ناگهان مالك از كوره درمی رود و می گوید: «چرا تو سر مال می زنی، توی این منطقه كه واحد نوساز با امكانات، متری ۱۲ تومان است.» اما مشاور املاك می گوید: «درست است. نوساز متری ۱۲ تومان قیمت دارد اما كسی نمی خرد، حتی متری ۱۱ میلیون تومان هم متقاضی ندارد. اگر می خواهید بفروشید با متری ۱۰ میلیون تومان مشتری پیدا می شود.»

اگر گذرتان این روزها به بنگاه های معاملات املاك افتاده باشد، این بحث ها در بیشتر بنگاه ها شنیده می شود. وقتی در بهار امسال رشد قیمت مسكن برخلاف ثبات قیمتی بهار سال های گذشته، صعودی شد، فعالان بازار تصور نمی كردند كه در تابستان، قیمت ها با افت مواجه شود، چون این فصل همیشه بعنوان فصل معاملات و رونق در بازار مسكن شناخته می شود.

اما افت شدید معاملات از رسیدن ركود زودهنگام به بازار مسكن در فصل رونق خبر می داد. به دنبال كاهش معاملات قیمت مسكن در مرداد و شهریور رو به كاهش نهاد؛ طوری كه بر مبنای آمارهای بانك مركزی قیمت مسكن در انتهای شهریور نسبت به ماه مرداد ۲.۸ درصد كاهش را تجربه نمود و شهریور امسال برای دومین ماه پی در پی، تورم ماهانه مسكن در تهران منفی شد.

دلخوشی به بازارهای موازی

متقاضیان در صف خرید مسكن، در انتظار كاهش بیشتر قیمت ها هستند. آنها برای انتظار خود شواهدی دارند. آنها ثبات نرخ تورم و قیمت های ارز و سكه را دلیلی بر احتمال كاهش بیشتر قیمت مسكن عنوان می كنند.

افشین پروین پور، عضو سابق شورایعالی مسكن در پاسخ به این انتظار متقاضیان به «ایران» می گوید: با ادامه ركود در خرید و فروش انتظار كاهش قیمت مسكن انتظاری درست است. با عنایت به این كه قیمت مسكن سال قبل و اوایل امسال بشدت بالا رفت، قیمت آن به اشباع رسید. بنابراین اگر در اقتصاد یا بازارهای دیگر اتفاق غیر منتظره ای رخ ندهد افت قیمت دور از انتظار نیست.»

كاهش ۲۰ درصدی

پروین پور این استدلال را دارد كه با عنایت به كسادی بازار، فروشنده ها و مخصوصاً كسانی كه احتیاج به نقدینگی دارند، از قیمت های پیشنهادی كوتاه می آیند و ملك خویش را با قیمتی كمتر از عرف بازار عرضه می كنند. او می گوید: «به نظر می رسد افت قیمت ها با شیب ملایمی ادامه خواهد داشت و كاهش ۱۵ تا ۲۰ درصدی قیمت مسكن در ماه های آینده انتظار می رود.»

پروین پور بر این نكته هم تاكید دارد كه «اگر دولت برنامه هایی مانند دریافت مالیات از معاملات مسكن را اجرایی كند قیمت مسكن، از ۳۰ تا ۴۰ درصد افت می كند.»

قیمت ها تحت فشار معاملات

اما بر خلاف نظر عضو سابق شورایعالی مسكن، بیت الله ستاریان، تحلیل گر اقتصاد مسكن آمار مربوط به كاهش قیمت مسكن را به خاطر افت معاملات می داند و می گوید: «اصلاً منطقی و علمی نیست وقتی افت شدید معاملات اتفاق افتاده بگوییم قیمت مسكن كاهشی است. زمانی می توانیم بگوییم قیمت مسكن پایین آمده كه برای مثال در این ماه و ماه بعد تعداد معاملات مساوی باشد نه این كه تعداد معاملات افت ۷۰ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال قبل یا افت نسبت به ماه قبل را داشته باشد. افت معاملات نشان داده است معاملات اندكی كه در مرداد یا شهریور صورت گرفته، در شرایط عادی نبوده است. ما می گوییم شرایط معامله شرایط مساوی نبوده است و افت قیمت ها بیشتر به این علت بوده كه در همین تعداد كم معاملات كسانی كه احتیاج به نقدینگی داشتند و به اصطلاح پول لازم بودند ملك خویش را با قیمت كمتری فروختند.»

ستاریان با مقایسه تعداد معاملات امسال و سال قبل می گوید: «سال قبل در این ماه در كل كشور حدود ۶۰ هزار معامله داشتیم، اما شهریور امسال تعداد معاملات به كمتر از ۵ هزار معامله افت كرده است كه نشان داده است مسكن با معامله نشدن، قیمت خودش را حفظ نموده است و حتی با معامله نشدن قیمت مسكن می خواهد، باردیگر بالا برود.»

به اعتقاد این تحلیلگر اقتصاد مسكن «فقط فروشندگانی كه احتیاج به نقدینگی دارند، حاضرند ملك خویش را با قیمت كمتری بفروشند. اصلاً نمی گردد با آمار كم معاملات، ادعای كاهش قیمت را داشته باشیم.»

بازگشت قیمت

افت نرخ ارز از یك سو و كاهش تعداد معاملات از جانب دیگر دست به دست هم داده اند تا این روزها دیگر تقاضای سوداگری مسكن برای ورود سوداگران مهیا نباشد و انگیزه ای هم برای تقاضای سوداگری دیده نشود.

مهدی روانشادنیا، كارشناس بازار مسكن با اشاره به این مورد می گوید: «سال گذشته قالب پیشبینی در بازار مسكن این بود كه رشد قیمت مسكن تا آخر سال ادامه دارد و در سال ۹۸ آخر افزایش قیمت را خواهیم داشت اما بازار مسكن برخلاف پیشبینی ها به علت هیجانات حاكم بر بازارهای موازی، در بهار امسال با رشد كم سابقه ای مواجه گردید.»

به اعتقاد این كارشناس بازار، افت قیمت مسكن تا رسیدن قیمت ها به قیمت اسفند سال قبل ادامه دارد.

او اعتقاد دارد دو اتفاق در بازار مسكن افتاده كه یكی حساسیت زدایی عمومی از بازار مسكن و دیگری رفتن سودجویان از این بازار است كه دو اتفاق مثبت در بازار مسكن می باشد. هم اكنون تقاضای بازار برای بخش مصرف است.

روانشادنیا با عنایت به شواهد حاكم بر بازار اعتقاد دارد «با توجه به حساسیت زدایی از بازار مسكن و كاهش قیمت ها در ماه های آینده متقاضیان وارد بازار می شوند و تعداد معاملات با عنایت به نیازی كه در بازار وجود دارد نمی تواند تا آخر سال كاهشی باشد. چون ماهانه ۶ تا ۷ هزار مسكن آماده بهره برداری می شود. اگر تا آخر سال در اقتصاد شرایط غیر منتظره ای پیش نیاید، افت قیمت مسكن ادامه دارد.»

ثبات هزینه ساخت

فردین یزدانی، مدیر بازبینی طرح جامع مسكن، علت ثبات و كاهش قیمت مسكن را ثبات قیمت در بازار مصالح می داند و می گوید: «با توجه به این كه قیمت مصالح در ماه های گذشته ثبات داشته، به این علت هزینه تولید افزایش نداشته است. ازاین رو می توان در انتظار كاهش بیشتر قیمت مسكن بود. اما با عنایت به ركود بازار، بازگشت رونق و روان شدن خرید و فروش فعلاً منتفی است.»

این تحلیل گر بازار مسكن هم اعتقاد دارد «در ماه های آینده فروشندگانی كه به وجه نقد نیاز دارند، ملك خویش را با قیمت كمتری برای فروش عرضه می كنند.»

با توجه به تحلیل های كارشناسان و آن چه آمار می گوید به نظر می آید انتظار متقاضیان برای كاهش بیشتر قیمت مسكن انتظاری به دور از واقعیت نیست و بازار املاك و مستغلات با روندهای قیمتی جدید روبه رو می شود.»




1398/07/14
23:22:57
5.0 / 5
1988
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۳

كاروخدمت

خدمت در محل شما

karokhedmat.ir - تمام حقوق سایت كاروخدمت محفوظ است
بیمه اشتغال تولید